U had een nauw contact met een positief getest COVID persoon

Voor nauwe contacten (= langer dan 15 min zonder mondmasker op <1.5m afstand), wordt geen test meer afgenomen. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde beroepen (zie hieronder). Een test moet ook als u ziektesymptomen vertoond na een nauw contact. Hetzelfde geldt voor terugkeer uit een rode zone. Een quarantaine is verplicht in beide gevallen! Dit is 10 dagen gestart vanaf de dag na het laatste contact met de positieve persoon. Indien jullie samenwonen en geen afstand van elkaar kunnen nemen, dan is dit 17 dagen.

Uitzonderingen WEL TESTING NA NAUW CONTACT: zorgend personeel, federale diensten (justitie, defensie, politie, brandweer), diensten voor publieke hygiëne, diensten voor asiel en migratie, jeugdhulpsector, personeel van scholen en diensten voor jonge kinderen, mantelzorgers, industrieën voor productie van medische verbruiksgoederen, geneesmiddelen en noodzakelijke gezondheidsproducten

U kan uw eigen COVID testresultaat opvolgen

Dat kan via www.cozo.be – inloggen via itsme/e-id. Klikken op ‘patient’ en vervolgens op ‘resultaten’. Als uw wisser er nog niet bijstaat (controleer de datum), dan is het resultaat bij ons ook nog niet gekend. Bellen heeft dan geen zin.

Indien u een positief resultaat heeft nemen wij contact op met u. U zal ook gecontacteerd worden door de mensen van contact tracing. Zij kunnen ook quarantaine attesten voorzien voor de familie.

U heeft symptomen van mogelijks corona

Bel ons zo snel mogelijk op (boek niet online) en blijf intussen thuis. Wij nemen contact op en indien nodig kan een test ingepland worden (zie hieronder de testindicaties). Indien u een afspraak krijgt om bij ons een test te laten afnemen dan wacht u buiten aan onze deur. Wij komen u buiten ophalen.

U bent ziek? Wanneer moet u getest worden:

Indien u 1 van volgende symptomen heeft:

 • Hoesten
 • Kortademigheid
 • Plots verlies van geur en/of smaak

OF indien u minstens 2 van de volgende symptomen heeft:

 • Koorts >37,5°C
 • Spierpijn
 • Snotneus
 • Keelpijn
 • Uitgesproken vermoeidheid

Voldoet u niet aan deze criteria dan hoeft er geen test uitgevoerd te worden. Als de arts aan een andere oorzaak denkt dan corona kan het ook zijn dat er geen test wordt uitgevoerd. Bij twijfel: neem contact op met ons.

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven bij symptomen niet getest te worden.

De algemene regels rond het coronavirus

Verder roepen wij als huisarts ook op om de algemene regels strikt op te volgen:

 • Houd afstand (>1.5m) van mensen buiten uw dichte bubbel, ook op het werk/school!
 • Was/ontsmet uw handen frequent
 • Draag binnen een gebouw/op drukke plaatsen steeds een mondmasker. Doe dit ook op uw werk! (het kan u een quarantaine besparen)
 • Minimaliseer uw sociale contacten! Hoe minder mensen hoe beter!!
 • Is het toch nodig om af te spreken: doe dit buiten, draag een mondmasker en houd afstand

Door deze regels te volgen kan een verplichte thuisquarantaine vermeden worden voor u of uw kinderen. Als u namelijk al deze regels volgt, dan hoeft u niet in quarantaine als in uw omgeving iemand positief test.

U hebt nog een vraag

Voor een antwoord op de meest gestelde vragen:

https://www.info-coronavirus.be/nl/ of bel naar 0800 14 689.